Cara membuat bubble talk/props untuk Hari Raya

July 20, 2017 C i k R e n e x 12 Comments

Assalamualaikum dan Hai.

Hari raya props

Bubble talk/props untuk Hari Raya | Syawal masih ada berbaki lagi 3 hari. Tempat korang dah buat jamuan raya ke. Tempat kerja CR baru hari esok nak buat jamuan raya. Penghujung syawal baru nak buat. Di Facebook CR tengok ramai yang dah selesai kan. Bila tiba jamuan raya ni,kami staf dan guru dibahagikan pada beberapa kumpulan. Semua ada tanggungjawab masing-masing; ada yang bahagian peralatan,jamuan, photobooth dan persiapan tempat. Tahun ni CR termasuk dalam kumpulan photobooth. Hehe. Jadinya bila dah masuk kumpulan photobooth banyak la kerjanya kan. Semalam CR dengan Syud print satu-satu huruf untuk gantung ucapan "Selamat Hari Raya Aidilfitri 2017" pada tirai photobooth. Hari ni pulak upacara menggantungkan huruf dan ketupat. Mula-mula Syud ada tanya CR pandai tak anyam ketupat? Jawapannya,memang TAK PANDAI laaaa. Hahaha. Mujurlah ada sorang ni pandai anyam. Lepas ni kena belajar buat ketupat.😛


Selain dari tu, kami cadang nak buat bubble talk ataupun props stick tu. Kalau mana yang tak tahu, sebelum ni CR pernah buat bisnes bubble talk handmade, tapi dah lama stop. Sebab fokus pada menjahit je. Jadi CR pun volunteer kan lah diri nak buat bubble talk. Sebab gian lama tak buat kan. Tapi cara yang CR ni bukan lah handmade,tapi print dan laminante. Sebelum ni,bila handmade; CR akan tulis sendiri tulisan tu kemudian gunting satu2 huruf. Dah selesai tu pulak akan tampal atas kertas berwarna sebelum tampal kan pada kertas keras. Banyak step kan kalau handmade ni. Tapi yang handmade tu lah yang seni orang kata. Rindu pulak.


Untuk jamuan kali ni CR buat bubble talk dengan cara mudah jer. Sehari pun boleh siap.🤗 Jom CR tunjukkan cara-cara nak buat bubble talk/props stick ni.

Cara membuat bubble talk hari raya


1. Edit gambar


Edit gambar yang kita nak buat sebagai bubble talk. Macam CR, design sendiri menggunakan apps Picsart. Simple2 je asalkan sedap mata kita tengok. Hehd

2. Print design

Bila dah puas hati dengan design sendiri,terus print macam biasa. Macam CR ,print berwarna terus. Kalau takde print warna,print atas kertas berwarna pun cantik jugak.

3.Gunting & Laminate

Hasil selepas laminate
Bila dah siap print,gunting setiap satu bubble talk tu dan laminatekan.


4. Gunting *lagisekali


Dah siap gunting satu2.
Dah siap laminate,apa lagi marilah kita gunting semula. Hati-hati semasa menggunting tu jangan sampai tergunting jari.

5. Lekatkan Lidi


Siapppp dengan lidi. Cantik x?
Kemudian langkah terakhir adalah melekat lidi di belakang kertas laminate kita tu dengan salotape.


Siap!


Mudahkan. Dalam sehari pun siap. Kalau malas nak design,boleh try google kot2 ada contoh template bubble talk percuma. Kalau ada yang nak template ni CR boleh bagi percuma je. Jadinya tinggal korang print je. Mudah kan. Kalau berminat,boleh komen email korang kat bahagian bawah ni ataupun terus je direct email CR di saidatulazreen@gmail.com.

Jangan lupa terjah Instagram bycikrenex ye.




You Might Also Like

12 comments:

  1. Lain kali boleh lah saya buat bubble talk sendiri. Harap2 bila buat menjadi.

    ReplyDelete
  2. Senang nampak buat bubble talk ni.. tak habis habis raya hii lagi 3 hari dah syawal

    ReplyDelete
  3. senang je nak buat.. cume malas dengan tak jelaa ek.. huhu

    ReplyDelete
  4. Erkkk, gigih jugak kan nk wt benda ni 😄

    Skang kan kalau pegi kenduri or open house cam tk lengkap tk buat photobooth. Tp klau mek mungkin tempah je la kot ni hahahhaha tk dan nk buat 😭

    Thx for sharing CR

    ReplyDelete
  5. mudah nak buat tp tu lah... order lagi mudah rasanya ye reen.. hehe

    ReplyDelete
  6. Kretif sangat tapi kene rajin la kan :D .. by the way salam syawal (walau tau semlam last syawal hahaha)..

    ReplyDelete
  7. simple je cara buat tapi cantik

    ReplyDelete
  8. Cantiknya design akak... Buatlah freebies prop kak, hahaha.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)