Tuesday, March 13, 2018

Kuih Keria Gula Melaka & Coconut Shake Batu Berendam Melaka

Kuih Keria Gula Melaka & Coconut Shake Batu Berendam Melaka | Assalamualaikum dan Hai. Ini cerita berlaku pada minggu lepas tetapi baru nak bercerita dalam blog kesayangan ini. Minggu lepas Cik Renex telah dipelawa oleh sahabat Nyehhh CR untuk teman dia ke kenduri kahwin kawannya di Melaka. CR pantang dipelawa, kalau masa tu free memang laju la CR setuju nak follow. 





Kami gerak dari Bera dalam jam 10pagi dan sampai ke Melaka dalam jam 1 tengah hari. Sampai-sampai pengantin belum ada lagi, makanya kami pun isi perut sendiri dulu. Nanti ada pengantin baru semangat sikit nak tengok pengantin bersanding kan. Hehe. Pengantin so cantik n comel je orangnya. Semoga berbahagia selamanya ye Sis Madi.


Dalam kul 4 baru gerak balik Bera tapi sempat lagi singgah Batu Berendam nak cari Kuih Keria Gula Melaka dan Coconut shake yang diviral2kan itu. Ramai juga masa kami datang tu. Barisan beratur pun panjang jugak.




Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam Melaka
Selain dari Kuih Keria, terdapat lagi kuih lain yang dijual contohnya keropok goreng, pisang goreng dan pelbagai lagi. Tapi yang paling femes adalah Kuih Keria. :)

Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam Melaka

Cik Renex beli sikit je. Rugi pulak beli sikit je sebab sedap yang amat. Masa CR sampai,kuih keria di talam tu habis licin. Kecewa juga mula2 tapi tengok ramai yang beratur lagi,mungkin tengah tunggu masak agaknya. CR pun terus la menunggu dan tak lama tu datang la sebekas kuih keria ni. Panas-panas ag weh. 😚


Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam Melaka
RM6 untuk 10 biji 

Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam Melaka

Sedap dan lembut jer. Memang rugi beli sikit jer. Tak puas makan. huhu.


Selain dari Kuih Keria, Melaka memang sinonim dengan Coconut Shake.Jadi tak Melaka lah kalau datang Melaka tak beli Coconut Shake. huhu. 




Harga Coconut Shake
Coconut Shake Biasa = RM3.20
Coconut Shake Special = RM3.70
Coconut Shake Double Special = RM4.20


SEDAP !! Patut la ramai beratur nak beli Coconut Shake Batu Berendam ni. Berbaloi sebab sedap sangat. CR beli yang double special dengan harga RM4.20. Murah. Kalau kat tempat CR, coconut shake yang biasa pun RM5. Nak tambah special ke ape ke RM6 ke atas lah. Sini yang special RM4.20 jer. Murah dan Sedap.

Jadi,mana-mana yang kebetulan lalu di kawasan ni boleh la singgah merasa kuih keria dan coconut shake ni yer. Dijamin puas hati. 

Sebelum entri tamat. Bagi la peluang tuan tanah nak bergambar jap. hehe

20 comments:

  1. aduhhh, balik melaka kena cari jugak ni....haha...kemain balik melaka tapi tak pernah rasa kuih keria viral ni dkat melaka, aci x macam tu? ahhahaha!

    ReplyDelete
  2. 2 benda tu klu pergi melaka x boleh tinggal...

    ReplyDelete
  3. Kalau murah dan sedap memang berbaloi-baloi..

    ReplyDelete
  4. sedapnya lah kuih keria melaka tu

    ReplyDelete
  5. bila la bole sampai melaka ni..nak merasa juugak kesedapan keria viral tu!

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. ohmaiiii

    ReplyDelete
  7. mana lgi sedap sis? batu berendam or haji limbong tu

    ReplyDelete
  8. Ana tak pernah rasa lagi keria melaka ni reen. Sebabnya tak sanggup nak beratur panjang bawah panas. Coconut shake tu selalu lah juga minum tp yg kat klebang tu punya lah.

    ReplyDelete
  9. sukanya keria gula melaka ni, tapi jauh na nak try...

    ReplyDelete
  10. Sedapnya buat minum petang kuih keria ni..aduh.kecur!

    ReplyDelete
  11. Asyik mengidam ja tengok entri makanan hahah T^T hmm... btw nice sharing sister ^_^

    ReplyDelete
  12. coconut shake batu berendam pernh gk minum..keria batu berendam tk pernh try

    ReplyDelete
    Replies
    1. beza skit dgn keria antarabangsa.
      yg batu berendam ni original skit.

      Delete
  13. teringin nak makan kuih keria gula melaka, belum pernah try lagi T^T

    ReplyDelete
  14. tak pernah sampai lagi dekat batu berendam ni

    ReplyDelete
  15. Sedapnyaaaaaaa. Hari tu zira ada buat sendiri tapi xde la jadi macam original hehe

    ReplyDelete
  16. Coconut Shake sedapnyaaa! nak sikittt. hehe

    ReplyDelete
  17. welcome to melaka, cix renex.
    kalu dtg lagi, roger la aida.
    aida belanja makan :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.