Thursday, February 22, 2018

OST Tiada Arah Jodoh Kita - Rahsia Tuhan (Ippo Hafiz) | Assalamualaikum dan Hai. Berakhirnya drama fenomena Kekasih Paksa Rela, maka fenomena drama lain pula bakal berlaku. Drama baru yang menggantikan pun tidak kurang hebatnya iaitu drama yang berjudul Tiada Arah Jodoh Kita. Samarinda Tiada Arah Jodoh kita ini juga diadaptasi dari novel yang tajuk yang sama hasil karya Ezza Mysara.

rahsia tuhan ippo hafiz
PELAKON SAMARINDA TIADA ARAH JODOH KITA

Sinopsis 

Bila orang tersayang belajar overseas lepas tu curang? Itu klise sangat. Tapi bila orang tersayang balik dari overseas lepas tu tiba-tiba pinangkan kita untuk orang lain, itu kategori apa ya?

“Pia... Kalau betul kau sayangkan aku dan percayakan aku, tolong terima untuk jadi isteri Wakeel. I’m begging you.” - Fayyad Syakir

“Kau ingat hati ni macam duit dalam bank boleh buat transaksi ikut suka hati kau?” - Afia Awliya

“Dia sakit. Hidup dia tak lama...” - Fayyad Syakir

“Kenapa? Bila lelaki tu kahwin dengan aku, dia akan hidup selamanya ke?” - Afia Awliya

Namun bila mengenali Wakeel sendiri, prinsip Afia berubah. Marahnya lentur. Entah apa yang membuatkan dia bersetuju dengan perkahwinan ini. Tapi kena berhadapan pula dengan abang Wakeel yang dingin, beku, laser lagi menyakitkan hati.

“Awak tahu dia sakit? Awak tetap nak kahwin dengan dia? Ke awak rancang nak bolot semua harta dia selepas awak bergelar ‘janda’ nanti?” - Megat Aathif

“Hah, baguslah kalau awak dah tahu. So, jagalah harta tu elok-elok sebab nanti kurang pula duit nak beli tiket ke syurga, kan?” - Afia Awliya

Mengahwini Wakeel tak termasuk dalam list acuan hidupnya. Tapi jodoh, maut, ketentuan sungguh di tangan Tuhan. Selama bergelar isteri Wakeel, tak pernah sehari pun dia tak dihujani bahagia. Tapi takdir yang menyatukan mereka dan takdir jugalah yang memisahkan mereka.

“Janji dengan saya, Liya. Walau apa pun yang jadi, jangan pernah berhenti cari bahagia awak. Jangan berhenti.” - Megat Wakeel

Tatkala jiwa itu sarat dibanjiri rindu pada yang telah pergi, dia dihujani dengan dua lamaran. Fayyad kembali menagih janji lama. Aathif pula... Kenapa tiba-tiba dia boleh ada dalam kisah hidup Afia?

“I’m back! Saya akan gantikan bahagia awak yang hilang, Pia.” - Fayyad Syakir

“Saya akui saya tak pandai jaga hati orang. Tapi... saya nak jaga hati awak!” - Megat Aathif

Masih adakah bahagia setelah bahagia yang dahulu telah berlalu pergi? Mampukah Afia untuk memilih jika hatinya telah kosong?


ippo hafiz rahsia tuhan
sumber

Baca sinopsis tu buat aku tertarik untuk layan drama ni. Lagi-lagi disebabkan Shukri Yahaya yang berlakon. Lakonan dia tidak pernah mengecewakan. Yang ditayangkan di tv aku xsure episod berapa, tapi aku baru layan dua episod cerita ni. Rasa geram pulak bila kita tunggu orang lain, orang tu boleh lamar kita untuk kawan dia pulak. Nanti mula la menyesal dan tagih cinta kita semula. Masa buat tak fikir perasaan orang kan. Emo pulak. hee  

Dan macam biasa drama ni ada dua lagu best iaitu Kau Takdirku nyanyian Siti Nurhaliza dan Rahsia Tuhan nyanyian Ippo Hafiz. Bila pertama kali dengar lagu Rahsia Tuhan ni dah agak siapa penyanyinya. King OST kita Ippo Hafiz. hehe. Jom layan..



Ippo Hafiz - Rahsia Tuhan 


Tak Mungkin
dan Tak mungkin kau kembali 
Hanya untuk, meneruskan Cinta 
yang telah Terhapus 

Tangis diri, musnah kan aku 
Sayu Hati ku Telah Menanti
Menanti kamu, Tiap waktu

Ku sedar Bukan, kuasa Ku, 
Hanya Tuhan Yang Bisa Memberi
Cinta Dia Maha Indah 
Ditakdirkan bersama 

Tak Mungkin
Ku lupa akan bahagia bersamamu, 
Dan Tak Mungkin 
Ini adalah Jodoh Kita... Haaaa Haaaa.... 

Ku sedar Bukan, kuasa Ku, 
Hanya Tuhan Yang Bisa Memberi, 
Cinta Dia Maha Indah
Ditakdirkan Bersama,

Hanya kepada Dirimu, bukan Jodoh, 
Yang ku Maksudkan, 
Kerna ada telah tertulis, 
Itu hanya Rahsia Tuhan


"Izinkan Aku Selami Jiwamu"

Tuesday, February 20, 2018



Cik Renex turns 29 yo!! | Assalamualaikum dan Hai. Lamanya Cik Renex tinggalkan dunia Blog. Tak tahu la busy apa sampaikan blogwalking pun tak sempat. Sori gais! Nanti lah CR balas kunjungan yer.  Tanggal 18 Februari baru ni, umur CR dah menginjak ke umur Dua Puluh Sembilan Tahun. Ya Allah tahun terakhir angka dua kat depan angka umur tu. Hehe

Terima kasih atas doa dan ucapan kalian di whatsapp , facebook dan Instagram. Semoga segala doa dan ucapan itu dimakbulkan oleh Allah. Aminnn. 

Tahun ni Cik Renex dapat cheese tart yang comel tahap maksimum dari family terchenta.  COMEL sangat kann? Masa mula-mula dapat tu ya Allah terus menjerit sebab comey cute , sampai sayang nak makan. 




Comey ke idok? Tema nya adalah Sewing dan Owlie. Dua-dua kegemaran Cik Renex. Tak sangka cantik sungguh kejadian cheese tart demuk ni. Sungguh kreatif orang yang buat ni. Gambar gunting mesin jahit benang pin burung hantu dan zip tu comel sangat. Excited sangat-sangat bila tengok cheese tart ni. 
Kek ni pula hasil tangan dari kami bertiga. Kek viral dua bahan iaitu Susu Dutch Lady dan biskut Oreo. Sedappp dan manis. Lepas ni boleh la buat lagi. Mudah sangat nak buatnya. Blend je dua bahan tu dan kukus sehingga masak. :)
Ini projek makan-makan dan Cik Renex Jalan Jalan (CRJJ) ke Johor Bahru sehari sebelum birthday CR. Memang plan lama dah nak ke IKEA JB masa cuti panjang tahun baru cina ni. Rugi lah kalau tak ke melawat IKEA JB  sebab katanya IKEA ni lagi besar dari Damansara dan Cheras. Bila sampai Sabtu baru ni, Ya Allah ramainya manusia dan macam biasa parking pun payah nak dapat. Nasib parking untuk family ada kosong. Dah alang-alang sampai tu, g la makan  meatball. Meatball dan IKEA berpisah tiada. Bila dah ramai orang, lama gila nak tunggu order dan meja kosong.

Moist choc cake ni pula CR tempah dengan Farah dari Lipis. Sedap sangat dan banyak coklatnya. Hmm macam mana misi diet ni? Thanks dik, belanja kek ni terus merangkap hadiah besday katanya. :)



Tiada apa yang CR inginkan melainkan dikurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki dan tidak lupa juga dipertemukan jodoh yang baik. Tahun ni sedikit sedih masa birthday CR sebab ex CR kahwin sehari sebelum birthday CR, macam takde tarikh lain je kannnn. Takpelah, dah jodoh dia. *tepukbahusendiri


Disaat sahabat lain ditemani kekasih hati,
Kamu hanya ditemani rakan rakan..

Disaat teman sebilik mendapat kejutan dari teman lelaki,
Kamu menjalani hari jadi tanpa sebarang surprise dan kejutan.
Tanpa mawar merah, tanpa kata - kata “i love you” , tanpa coklat, tanpa patung beruang.

Pada usia kamu yang bertambah,
Saat teman - teman risau mencari.
Kamu tetap tenang menanti.

Saat teman - teman bimbang mengharungi perhubungan,
Kamu masih sabar mengharungi kehidupan bersendiri.

Pada usia kamu yang bertambah.
Kamu semakin kuat dalam pengharapan.
Kamu semakin teguh dalam penantian.
Berkongsi keluh kesah mu bukan pada lelaki tapi pada Ilahi…
Bercerita tentang pengharapan bukan pada kekasih tapi pada Rabbi…

Pada usia kamu yang bertambah.
Kamu semakin yakin.
Bahawa penantian adalah ujian, dan perjalanan adalah pengalaman.
Bersungguh dan semakin teguh dalam istikarah cintamu.
Menanti DIA mngutuskan seseorang.
Mengharap DIA menunjukkan jalan.



copy paste from Apricot Pie
Age is just a number gais. HAHAAHA


Sunday, February 11, 2018



Promosi Watsons Malaysia lagi dan lagi | Sejak minggu lepas, memang Watsons menjadi viral di laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Masing-masing semua share mengenai promosi yang berlangsung di Watsons Malaysia. Jadi, sebagai rakyat malaysia yang sukakan promosi, Cik Renex tak kan lepaskan peluang untuk menjenguk di Watsons sebab memang nak cari stok barang personal. 

Minggu lepas ada juga promosi dan minggu ni pun ada lagi tapi bukan untuk semua barang. Minggu ni macam lebih kepada promosi alat-alat makeup dari Maybelline, Silky Girl, Revlon dan pelbagai lagi. Jadi kebetulan malam semalam CR keluar Temerloh untuk hantar mak saudara balik Johor naik bas, jadinya terus ke Watsons Temerloh

Sampai-sampai je Watsons tu terkejut kiteee. Sebab ramai sangat dalam tu, sebelum ni takdelah crowded sangat kan. Hajat di hati nak beli perfume je tapi terbeli benda lain pulak. Hahaha. Konon tak nak guna lagi gaji, tapi dah terguna pulak. Over budjet wehhh. Sis redho. So, Jom tengok Watsons's Haul versi Cik Renex. 



Watsons Malaysia

Antara barang yang CR beli semalam. Tak banyak mana pun. huhu


Lipstick Maybelline The powder mattes

Lipstick Maybelline dan Eyeliner dari SilkyGirl. Sorry guys,dah terbuang resit watsons, tak tahu harga yg sebenarnya. Mybad. Cik Renex memang pergi kerja atau outing sekadar pakai bedak dan eyeliner sahaja. Tak reti nak makeup yang letak shading bagai tu. Kebetulan lama tak beli lipstick ,makanya amik la satu, warna Touch of Nude. Harga lipstick around Rm14 dan eyeliner RM9. Ada la diskaun dari harga biasa. :)

Enchanteur Paris Perfume

Minyak wangi ni pulak adalah satu untuk CR dan satu lagi untuk adik CR. Yang CR haruslah dari Enchanteur Paris. CR pilih yang ni sebab bau ni wangi dan menyenangkan. Lama sebenarnya tak beli minyak wangi Enchanteur ni. 

Jadi, mana-mana yang teringin nak shopping barang makeup better pergi Watsons yang berdekatan dengan anda sekarang jugak. Last offer sehingga hari ni sahaja. Doa-doa lah supaya Watsons buat offer macam ni setiap bulan. 



Tuesday, February 6, 2018

Makan Piza Cheese-Sang Cheesy Bites dengan BFF | Assalamualaikum dan Hai. Entri kali ini nak bercerita mengenai kisah makan-makan Cik Renex bersama kawan-kawan CR pada Sabtu baru ni. Keluar ni pun semata-mata untuk makan piza dan balik sebab last minit punya plan. Kawan CR whatsapp CR tanya ada mana dan terus kami bincang bila nak jumpa.Ingatkan nak jumpa lepas Maghrib tapi kawan ni ada hal pulak dengan mak dia, dan esok pagi-pagi Subuh nak balik KL dah sebab kerja. Jadi,plan la jumpa lepas Asar. 


Kawan CR


Ini lah yang berjaya keluar projek last minit kami ni. Selalunya memang yang jadi plan tu bila last minit punya plan. Kalau plan sebulan awal confirm tak menjadi nya. Haha. Ini adalah antara kawan rapat CR sejak dari umur tujuh tahun lagi sehingga sekarang; Intan, Azuwa dan Sapik. Muka kami juga adalah muka yang rajin pergi kenduri kahwin sebab kami masing-masing bujang lagi. Hehe. Tukang belanja haruslah Abam Sapik yang solo Hero disitu. Terima kasih Sapik belanja kami. :) 

Sebelum setuju nak keluar , haruslah menjadi masalah nak lepak kat mana. Mak Intan ajak lepak kantin Sekolah lama kami jer. hehe. Last-last kami ke Pizza Hut Temerloh. CR tunggu tepi jalan umah je, naik dengan kereta Intan. Sampai sana ramai jugak orang nasib ada tempat duduk. Seat kegemaran CR ada pulak orang duduk, takkan nak halau kan?ahahhah


Piza Cheese-Sang Cheesy Bites

Cheesey-Sang Cheesy Bites adalah pilihan kami. Menu baru kan , kenalah pilih nak rasa. :) Piza Cheese-Sang Cheesy Bites ini sebenarnya dilengkapi dengan lapan belas kerak piza penuh dengan cheddar cheese dan mozarela. Atas nya pula ada udang tempura yang ranggup dan nanas yang dihidangkan di atas sos telur masih keemasan. Rasanya? Bagi CR sedap dan cheese dia pun tak muat. Mungkin sebab CR adalah penggemar cheese yang tegar. Udang dia pun ranggup. 

Piza Cheese-Sang Cheesy Bites

Set yang kami ambil ini juga dihidangkan sekali dengan Piza Pan size regular. New Orlean drummets dan Mama Mia kami tambah. Sedap!


Piza Cheese-Sang Cheesy Bites

Yang ni pun termasuk sekali dalam set iaitu udang tempura dilengkapi dengan telur masin keemasan, hidangan pembuka selera, empat minuman dan empat aiskrim. Memang kenyang yang amat sangat kami. Sambil borak sambil makan. Itu pun piza tak habis dan CR bungkus bawa balik. Memang berbaloi ambil set ni.


cheese sang cheesy bites

Ini set yang kami ambil; "Golden Prosperity Meal". Sesuai untuk hidangan tiga atau empat orang. Ada lagi set kombo lain yang menarik dan hebat iaitu "Double Happiness Meal" RM45.80 dan "Double Fortune Meal" RM42.80.
.
.
Ada yang dah pernah rasa ke Cheese Sang ni? Apa komen anda pulak?

Friday, February 2, 2018



Ost kekasih paksa rela

Lirik Lagu Mimpi Indah Assalamualaikum dan Hai semuanya. Semalam masa ontheway balik kerja,Cik Renex turn on Radio Best FM dan kebetulan dj nya tengah interview Amira Othman mengenai lagu baru beliau yang berjudul Mimpi Indah.

Sebenarnya,CR pernah cari lagu ni tapi tak de versi full lagi di youtube. Baru ni lah diaorang releaase full video lagu ni. CR dengar lagu ni masa tengah layan drama Kekasih Paksa Rela. Ada scene2 yang dieorang pasang lagu ni. Tu terus CR google tajuk lagu berdasarkan lirik tu. *gigih tak. Tapi jumpa yang teaser je dan sekarang baru jumpa yang full. 

Jom dengarkan!


 

Lirik Mimpi Indah ( Amira Othman ) 

Malam terjaga 
Terfikirkannya 
Sedang apa di mana dia 

Siang terkenang 
Masih terbayang 
Bersemuka dengan si dia 

Senyum mulut bicara 
Tapi hati tak sama 
Mungkin kini jaraknya berbeza 
Namun kau tetap ku dambakan 

Jagakan dirinya 
di saat bila ku tiada 
Jikalau rindu 
Ingatlah mimpi indah bersamaku

Jagakan hatinya 
Di saat ku tak di sana 
Jika tersedar 
Ingatlah mimpi indah bersamaku 
hmm.. hmm.. hmm..




Baju Amira othman dalam MV ni cantik sangat yang scene depan swimming pool tu. Tapi untuk org yang bersize aku tak sesuai nak pakai. Kena atkins semula ni. huhu


Hello Februari!

Hello Februari! | Assalamualaikum dan Hai. Sedar tak sedar kita dah memasuki bulan kedua bagi tahun dua-kosong-satu-lapan iaitu bulan Februari. Bulan Februari memang di nanti Cik Renex kerana ia adalah bulan kelahiran Cik Renex. Siapa yang lahir bulan Februari kita geng. :)

Apa yang berlaku bulan Januari? Tiada apa yang perlu dithrowback kerana semua yang berlaku sepanjang bulan Januari berjalan seperti biasa tiada apa yang menarik. Misi "Cik Renex Jalan-Jalan" pun tiada lagi cuma CR ke Kluang dan Segamat sahaja. hee 




Oh ya, untuk bulan lepas juga CR berjaya habiskan menonton drama korea yang bertajuk 'I'm not A Robot'. Siapa yang tak tengok lagi kdrama baik la korang layan. Best dan comel sangat drama ni. Pernah dengan alergi dengan "Human contact" ? Hero drama ni mengalami penyakit ni disebabkan masalah tidak percaya kepada manusia. Mujur la ada Aji 3 yang berjaya mengubah segalanya. Macam mana dia ubah? Kena tengok drama ni dari mula sampai habis. :)
Hello Februari!
Dan seperti bila masuk bulan baru kena la belek-belek planner dan plan apa yang patut untuk bulan Februari ni. Awal-awal bulan ni rajin lah sikit nak hias planner bagi awal-awal bulan ni. Bila dah sampai penghujung tahun mula la kosong je planner tu. Ni antara set aksesori untuk menghias planner. Yang biasa-biasa je barang CR , beli pun di Mr DIY jer. Kalau CR pergi Mr. DIY dan ke bahagian alat tulis memang lama CR bertapa dalam tu. Rasa macam nak beli semua sticker dan note book yang dijual disitu. Sticker yang ada disitu pun juga sangat-sangat menggoda untuk beli bagai memanggil suruh beli.


Planner korang lak macam mana? Mesti cantik-cantik kan. Share la nanti yer. Bye