Thursday, November 30, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Idea hadiah untuk hari pertunangan sahabat Cuti sekolah telah bermula, pastinya hujung minggu kita akan dipenuhi dengan jemputan kenduri sama ada sempena hari pertunangan atau perkahwinan. Sememangnya cuti sekolah akan menjadi pilihan untuk membuat majlis keraian kerana pada ketika itu sanak saudara mempunyai masa terluang sikit berbanding hari biasa.

Hujung tahun ni juga aku juga menerima beberapa jemputan kenduri dan ada salah seorang sahabat aku akan bertunang. Jadi, dalam fikiran aku nak hadiahkan apa ye sempena hari bahagia sahabat aku ni? Eh ingat kahwin je ke boleh bawa hadiah, masa tunang pun boleh jugak. Mesti sahabat kita akan teruja dengan hadiah yang kita bagi selain dari doa.

Jadi aku mencari-cari juga idea hadiah apa yang nak hadiahkan pada sahabat aku yang sorang tu. Aku teringat mengenai satu website ni iaitu Printcious yang memudahkan kita untuk mereka hadiah khas dan boleh customize sendiri design apa yang kita nak.

printcious
https://www.printcious.com/my ]


Mana-mana yang belum tahu apa itu Printcious meh sini aku nak kongsikan sedikit. Ianya satu website yang membolehkan kita mereka pelbagai hadiah untuk dijadikan hadiah mahupun untuk kegunaan diri sendiri. Pelbagai barang yang kita boleh buat seperti contoh di gambar atas. Antaranya adalah Grafik Tshirt,  Mug, Magic Mug, Bantal , Casing handphone, puzzle gambar, keychain, kanvas, tote bag dan pelbagai lagi.

printcious


Printcious juga telah memudahkan kerja kita dengan memberi contoh design untuk setiap majlis keraian sebagai contoh majlis hari jadi, perkahwinan , pertunangan, hari kekasih, Hari Ibu, Hari bapa dan sebagainya.

printcious
https://www.printcious.com/my/gifts/occasions/engagement

Jadinya, aku ingin mencari hadiah sempena pertunangan sahabat, jadi aku hanya tinggal klik bahagian engagement occasion. Klik Gift-Occasion- Engagement. Bila kik engagement (pertunangan) , akan keluar idea untuk contoh hadiah yang paling terbaik untuk kita hadiahkan pada sahabat kita.

CONTOH HADIAH DARI PRINTCIOUS UNTUK MAJLIS PERTUNANGAN

1. PUZZLES/CANVAS/BANTAL

printcious

2. TSHIRT (GRAPHIC TEE)

printcious

3. MUGS

printcious
Untuk setiap barangan tu kita boleh customize design apa yang kita nak.  Aku ingin hadiahkan puzzle kepada sahabat baik aku tu. Nampak lain dari yang lain sikit , hehe. Bosan-bosan boleh leraikan puzzle tu dan cantum semula.  

Langkah pertama adalah kita klik size yang kita nak tempah untuk puzzle kita tu samada size A5 ke A4 ke. Dan kemudian kita akan klik "Start Designinng". 


Akan keluar macam ni, jadi kita hanya perlu tambah gambar dan ayat-ayat yang kita nak letak diatas puzzle tu. Aku akan letak gambar kawan aku dan tunang dia, baru lah cantik puzzle tu nanti. Kalau bosan-bosan tengah dating boleh la mereka main puzzle tu.


Mudahkan? Jadi,kalau nak tempah boleh ke website Printcious. Selamat mereka hadiah yang cantik2.

“Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart”






Monday, November 27, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Lirik Lagu Kau Bilang - Rubisa Tiasin  |  Sesungguhnya sejak dua menjak ni emosi tak stabil sangat. Haha. Jadinya, mood untuk blogwalking dan tingglkan jejak tak mampu berjalan seperti biasa. Siaran tergendala untuk sementara Tengah layan-layan youtube terjumpa lagu ni pulak. Jom layan lagu ni.

Nyanyian Rubisa Tiasin yang merupakan peserta Akademi Fantasia 7. Aku tak berapa ingat sangat sebab memang tak layan Akademi Fantasia tapi lagu ni best. Huhu. Jom dengar lagu ni.


Lirik Lagu Kau Bilang - Rubisa Tiasin


Tak tahu mengapa
Kau buat aku begini
Meninggalkan ku
Tanpa alasan yang kukuh

Aku bertanya apa salahku
Kau diam membisu

Kau biarkan aku sendiri
Menahan rindu yang berat di hati
Apa kau sudah tak cinta
Cepat benar kau berubah

Dulu kau bilang sayang padaku
Namun semuanya palsu
Dulu kau bilang aku segalanya
Kini ku tiada harga

Mana janjimu dulu
Mana semuanya
Mana kau yang dulu
Aku rindu padamu

Jika benar aku bersalah
Mati pun aku rela





Friday, November 24, 2017

Assalamualaikum dan Hai

instagram

Cara delete account Instagram | Instagram adalah salah satu apps yang aku paling suka layari. Instagram juga boleh dikatakan sebagai diari bergambar online. Aku memang lagi suka instagram berbanding facebook dan twitter. 

Aku bukan nak delete akaun personal instagram tetapi untuk satu instagram private yang konon-konon di buat untuk feed puisi sahaja. Tapi tulah,tak terlayan nak update di instagram tu. Makanya aku pun try lah godek-godek setting dan jumpa la button untuk delete. Sebenarnya bukan lah delete atau padam akaun instagram tapi dengan kata lain disable atau diactivated jer. Bila terasa nak tengok instagram , rindu nak stalk boleh activekan semula akaun kita dengan login seperti biasa.

Mudah je caranya tetapii kena menggunakan laptop atau pc. Guna apps tu takde untuk setting disable nih. Eh guna handphone pun boleh, buka chrome dan request as a dekstop. Baru boleh disable akaun kita.

Cara delete akaun Instagram 

instagram
1. Buka website http://www.instagram.com/ dan log in ke akaun kita seperti biasa.


instagram
2. Tekan simbol profile yang aku bulatkan tu.


instagram
3. Kemudian  akan keluar profile Ig kita. Klik edit profile seperti dalam bulatan tu


cara delete instagram
4. Pergi kebahagian bawah sekali akan nampak perkataan ni "Temporarily disable my account". Klik disitu.


cara delete instagram
5.  Isi ruangan kenapa kita hendak tutup akaun kita dan masukkan password. Kemudian klik di no 3 . Selesai.


You can disable your account instead of deleting it. This means your account will be hidden until you reactivate it by logging back in.

You can only disable your account once a week.

Selamat mencuba yer. Harap menjadi. 

Thursday, November 16, 2017

Assalamualaikum dan Hai
happy birthday

Sudah Sembilan Tahun Usia Blog  Selamat Hari Ulang Tahun Diari Online Cik Renex. Dah Sembilan tahun dah usia kamu yer maksudnya dari umur 19 tahun aku mula berkecimpung dunia blog ni. Sebenarnya lupa dah birthday blog sendiri. Entri pertama yang aku publish adalah mengenai laptop aku yang rosak sebab kena virus. Update pun beberapa ayat je macam update status di Friendster dan Facebook. Tapi sekarang pun aku update sikit2 jugak ayat, tak berubah pun. *mohonberubahyeCR.  Walaupun usia blog Cik Renex dah sembilan tahun, blog ni masih dikira blog biasa2 sahaja sebab blog ini pada asalnya memang diwujudkan untuk berkongsi kisah, pengalaman dan info sahaja. 


blog cik renex


Ni entri yang aku tulis sempena usia blog sudah mencecah usia setahun. Weh, kelakar gila bila baca. Dan yang paling sendu bila ada followers 37 je, nampak sangat blog ni dari dulu sehingga kini sendu jer. Dalam entri ni juga aku ada ceritakan bagaimana mulanya aku menulis blog. 

Mula-mula blog aku ni aku beri nama Jom Baca Apa yang Aku merepek Nih. Kenapa merepek? Sebab semua cerita merepek2 je. Awal-awal blog ni memang aku ceritakan mengenai life aku di Utm Skudai sepanjang tempoh forecast dan degree disana. Cerita pergi dinner akhir tahun kolej, program tahunan kolej, jalan-jalan Taman U skudai , pergi JB dan masalah konflik jiwa remaja. Jadi memang kerap jugak lah aku update dan masa tu nuffnang pun rajin menempek di blog cik renex ni.

Bila ada masa free,aku rajin baca entri lama sebab mengenang zaman dulukala. Tapi, banyak yang aku dah draftkan sebab segan nak baca. Banyak sangat konflik cinta remaja dalam ni. Haha. 

Dalam tahun 2009 2010 tu , para blogger tengah rancak membuat giveaway dan jugak beri award untuk blog yang kita ingin berikan. Seronok sangat dan zaman sekarang dah takde sangat award2 bagai ni. Tetapi giveaway dan contest masih diteruskan.

Antara rakan blogger yang aku kenal dari awal2 berblog adalah Suesue, Sis Zie, Sis Intan. Sue dah tutup blog dia dan dia adalah blogger yang rajin bagi award dan tag entri kat aku. Sis Zie masih aktif berblog dan aku dulu selalu guna tutorial dari blog beliau.  Sis intan pun sama rajin share tutorial dan blog dia sekarang dah tukar ke blog untuk bisnes. 

IQ, kita kenal dari blog since bila? Lupaaaa. huhu. IQ juga antara rakan blogger yang rapat dengan reen dari dulu lagi tapi tak berpeluang nak jumpa. harap ada rezeki kita berjumpa.


Dan sekarang, dengan follower seramai 637 orang ni, diharapkan perkenalan kita sebagai rakan blogger akan berkekalan selamanya. 


*segandenganbloggerotaikitabloggersenduje

Saturday, November 11, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Cantiknya Masjid Kristal Kuala Terengganu | Masjid Kristal adalah salah satu tempat tarikan pelancong ke Kuala Terengganu yang wajib dilawati. Masjid Kristal ini terletak di Pulau Wan Man dan berhampiran dengan Taman Tamadun Islam. Untuk masuk ke Taman Tamadun Islam perlukan bayaran tiket masuk, tapi untuk ke Masjid Kristal ini, adalah percuma sahaja. Dan kita patut tak lepaskan peluang untuk bersolat disini. 


Tahun lepas Cik Renex pernah ke Masjid Kristal bersama dengan kawan baik Cik Renex iaitu Intan dan Ecah. Baca entri ini  http://renex89.blogspot.my/2016/05/cr-ke-masjid-kristal-kuala-terengganu.html . 


Cantik bukan? Senibina dan rekabentuk Masjid Kristal ini sangat-sangat cantik dan unik. Ia dibina daripada kaca, kristal dan keluli. Ianya di bina diatas pelantar besar di muara Sungai Kuala Terengganu. Apabila air pasang, masjid ini seolah-olah kelihatan terapung. :)



Tahun ni pula CR pergi bersama family cr pula. Tapi kali ni kami pergi masa malam pula. Masa malam pun ramai juga orang sebab masing-masing taknak terlepas peluang solat di masjid ini.




Tambah lagi menarik, bila malam rupa-rupanya ada pancaran lampu yang berwarna-warni yang menjadikan pemandangan di Masjid Kristal makin cantik dan indah. Teruja masing-masing.



Sebelum balik ke Homestay, kami ambil gambar di depan Masjid Kristal sebagai tanda kenangan. Jadi mana-mana yang tak pernah melawat kesini, boleh la datang nanti.





Tuesday, November 7, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Pasar Payang Kuala Terengganu | Pada hujung bulan september baru ni Cik Renex sekeluarga telah ke Kuala Terengganu sempena cuti saja-saja. Kami menginap di Falah Guest House yang sangat strategik tempatnya sebab berdekatan dengan tempat-tempat yang kami ingin lawati. Mana yang belum baca entri mengenai homestay kami duduki tu boleh klik sini

Hari pertama kami telah ke Pantai Batu Buruk dan Tasik Kenyir kan. Jadi kemana destinasi seterusnya? Bila dah jejak ke tanah Kuala Terengganu orang kata tak sah kalau tak ke Pasar Payang kan? Masa kali pertama CR ke KT tak sempat singgah Kuala Terengganu, jadinya kali ni memang kena pergi. Dekat je dari homestay CR ke Pasar Payang ni , setkan di Maps maka nanti sampai lah kita. 
Kuala terengganu
Cantik dah cat baru

Pasar Payang atau Pasar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu. 
  Sumber 


Kami pergi pada hari Jumaat lepas sembahyang Jumaat. Mula risau juga buka ke tak hari Jumaat rupanya buka cuma tak banyak kedai buka. Sebabnya bila CR pergi keesokkan harinya banyak pula kedai yang buka. Orang pun ramai, bersesak-sesak di bahagian tingkat satu. Berbeza bila pergi hari Jumaat tu, orang lengang sedikit.

kuala terengganu

Pasar Payang mempunyai dua aras sahaja. Aras bawah adalah tempat jualnya perkakas dapur seperti periuk, kuali dan sebagainya. Aras bawah ni juga tempat orang menjual makanan-makan tradisional Terengganu, keropok keping , keropok lekor, dodol dan pelbagai lagi. Yang paling CR terkejut ada orang menjual telur penyu dan itu adalah kali pertama CR tengok telur penyu. Mohon kesian sbb CR jakun first time tengok. CR dan akak beli kain pasang yang bercorak batik manakala ma pula beli kain batik. Murah-murah kain batik disini.

CR dan akak siap ambil  no telefon orang kedai yang menjual kain pasang sebab murah sangat. RM50 sehelai , kalau kat tempat  CR tak dapat dah harga tu. Kalau ada kawan-kawan blogger yang ke sana, CR nak kirim ye. hehe


kuala terengganu

Untuk bahagian atas pula adalah tempat menjual kain sutera, kain batik, baju batik, kain songket, tudung dan pelbagai lagi lah. Kain sutera yang dijual memang sangat cantik dan harga pun kita kena pandai tawar menawar. Di bahagian atas juga ada menjual barangan kraftangan , tembaga dan juga makanan seperti kacang ,asam pelbagai jenis dan rasa dan lain-lain lagi. Adik CR beli patung penyu untuk dijadikan kenangan.

kuala terengganu
Tertarik dengan lukisan di dinding salah satu kedai di Pasar Payang ni. Comel dah macam sailormoon , kartun superhero masa zaman kanak-kanak.


Jadi, mana-mana yang berkesempatan ke Terengganu boleh la singgah ke Pasar Payang yer. Next entri CR akan sambung pula ke destinasi lain yang menarik di Kuala Terengganu.

Monday, November 6, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Akhirnya barang Chilindo sampai | Ada yang masih belum kenal apa itu Chilindo tak? Rasanya rata-rata semua dah kenal dan tahu kewujudan website Chilindo ni. Satu website yang membolehkan kita membuat bidaan serendah RM0.01. Terpulanglah kepada kita nak letak harga bidaan berapa yang penting lebih tinggi dari yang pembida yang lain.  

Penghantaran barang-barang anda akan dimulakan sebaik sahaja kita telah membuat pembayaran samada bayar secara online banking atau pun semasa barang dah sampai baru kita bayar. Jangkaan masa untuk penghantaran adalah 15-20 hari bekerja. Selepas Chilindo telah menghantar pesanan kita, kita akan menerima nombor pengesanan melalui e-mel, jadi kita boleh mengikuti perkembangan penghantaran tersebut.

Tapi entahlah, mungkin nasib Cik Renex tak begitu baik, lambat jugak lah dapat barang hasil bidaan ni. Lebih kurang tiga bulan sebenarnya. Terima kasih pada customer service yang sudi menjawab pertanyaan CR di emel, facebook dan juga Instagram. Terpaksa 'push' macam tu sebab nak hak kita sebagai pengguna. :) 

Nak tengok barang yang berjaya di bida oleh CR? Jom sambung baca di bawah.

BARANG BIDAAN CHILINDO MALAYSIA


chilindo

Tiga barang yang berjaya di bida oleh Cik Renex. Sepatutnya ada empat barang tetapi Mp3 tiada stok. Tapi okaylah dia dah refund duit kita. 

CHILINDO MALAYSIA

Red Backpack atau beg galas. Nasib warna merah ada stok kalau tak keciwa jugak. Merah kan memang warna kegemaran CR. Suka sangat dengan beg ni sebab design beg ni ala-ala Kanken Bag. Nak beli yang tu tak dapat lagi kan, beli je la design macam ni dulu. Beg ini sangat besar dalam dia, macam-macam boleh letak. Sesuai untuk travel letak baju, seluar, shawl dan macam-macam lagi lah. Memang berpuas hati. 

CHILINDO MALAYSIA

Jam tangan ini pula CR bida untuk dihadiahkan pada adik CR. Dia memang suka warna ungu, jadi memang rezeki dia lah untuk dapat jam ni. Sampai dalam keadaan baik dan sehingga sekarang masih boleh digunakan lagi.

CHILINDO MALAYSIA

Pisau ni pula untuk Mak CR. Mula ingatkan ada banyak mata pisau tu rupanya satu je. Tapi oklah, sangat membantu semasa masak. Kerja memotong bawang menjadi mudah gituu. Potong epal pun senang. 



Jadi, siapa yang nak mencuba boleh lah cuba daftar di http://www.chilindo.com/my/ dan terus membuat bidaan. :)

Saturday, November 4, 2017

Assalamualaikum dan Hai

[sumber]

5 kelebihan berdoa : Dalam kehidupan harian kita pasti tidak akan pernah lari dari masalah dan rintangan. Ini semua adalah cabaran hidup kita dan cabaran ini akan mengajar kita erti kehidupan dan juga menguji kekuatan iman seseorang itu terhadap Allah swt. Cabaran itu kadang menjadikan kita lemah, hilang keceriaan hidup dan mudah berputus asa.


     style="display:block"
     data-ad-format="fluid"
     data-ad-client="ca-pub-9019980517064644"
     data-ad-slot="9748974771">



Dalam menghadapi cabaran hidup,selain kita memerlukan kekuatan fizikal kita juga memerlukan spiritual yang lebih kuat untuk menjadikan jiwa kita tabah , lebih bersemangat dan tidak mudah mengalah dengan segala cabaran dan rintangan. Salah satu caranya adalah dengan berdoa kerana doa adalah senjata bagi orang beriman. Banyak kelebihan berdoa antaranya adalah:

KELEBIHAN BERDOA


1. Dapat memberi ketenangan kepada seseorangg yang menghadapi masalah kerana segala kekusutan dan kepayahan yang ditempuhinya boleh disuarakan secara langsung kepada Allah swt. Doa akan lebih berkesan sekiranya dilakukan pada tengah malam yang sunyi atau ketika orang lain sedang nyenyak tidur, lebih-lebih lagi pada waktu malam Jumaat. Pada waktu malam yang bening itu, kita dapat menghayati suara hati sendiri serta menyusun keinsafan dan rasa rendah diri kepada yang Maha Esa.

2. Doa yang diucapkan dengan penuh khusyuk dan pasrah sepenuhnya kepada Allah inshaAllah akan dimakbulkan sebagaimana firman Allah swt : “Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya aku perkenankan doa permohonan kamu. (Surah al-mukmin 40:60)

3. Orang yang tidak mahu berdoa kepada Allah memiliki ciri-ciri seorang yang sombong dan akan dimasukkan ke dalam neraka sebagaimana firman Allah swt. “Sesungguhnya orang-orang yang sombong(takbur) daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina (Surah al-mukmin 40:60)

4. Amalan berdoa sewaktu mengalami kesusahan merupakan amalan yang diajar oleh Rasulullah saw : sebuah hadis yang diriwayatkan kepada Ibn’ Abbas berkata “Adalah nabi apabila menghadapi kesusahan akan berkata ‘Tiada Tuhan selain Allah yang Maha Besar lagi Maha Pengasih, Tiada Tuhan melainkan Allah TUhan semesta alam dan Tuhan Arasy yang tinggi’.

5. Berdoa dapat menginsafkan diri betapa kerdilnya diri kita di hadapan Allah swt.

Nur :2009


Banyak kelebihan kita menadah tangan berdoa kepada Allah. Kita sebagai hambaNya perlu sedar yang kita tidak akan Berjaya menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran hidup jika kita tidak mendapat pertolongan dari Allah swt. Diingatkan supaya janganlah kita menjadi sombong sehingga payah nak berdoa memohon kepada yang Maha Esa.

Perlu diingatkan juga, sentiasalah berdoa kepada Allah dalam keadaan apa sekalipun samaada ketika susah mahupun senang. Jangan jadi jadi orang yang ingat Allah ketika susah dan melupakanNya ketika senang. Yakinlah hanya pada Dia tempat terbaik untuk kita mengadu dan memohon pertolongan.



Thursday, November 2, 2017

Assalamualaikum dan Hai



Tukar template blog hobi Cik Renex | Siapa disini yang perangai dan hobi dia macam daku yang suka tukar baju blog dia? Cik Renex memang dari dulu suka tukar template. Masa sebelum diperkenalkan dengan responsive template lagi lah kerap tukar. Blog CR dulu guna template classic dari website Blogskins. Masa tu gigih edit satu-satu code dia dan belajar tutorial dari blogger lain. Berpinar mata tengok coding tapi seronok.

Dan akhirnya awal tahun baru ni blog CR tukar kepada responsive dengan bantuan blogger cantik manis Noor Maizan atau dikenali dengan nama Mayy Jie. Masa mula-mula tukar memang zero bila tengok coding template tu dan memang tak berani nak ubah pape melainkan tambah gadjet. Baca sini https://renex89.blogspot.my/2017/01/blog-bertukar-dari-simple-ke-responsive.html

Selepas beberapa bulan, CR mula terasa teringin nak cuba template lain. CR try tukar template kat blog baru CR iaitu blog bisnes CR. Lama-lama baru reti tengok code2 dia tu tapi ada juga tanya blogger2 lain. Nak tengok blog bisnes CR klik link ni ye. http://bycikrenex.blogspot.my/ . CR guna template yang simple je untuk blog tu jemputlah tengok ye.

Bila dah reti sikit barulah CR tukar template untuk blog personal ni pulak. Tu pun tak ubah apa sangat pun,cuma CR tukar warna utama dan juga buang gadjet yang taknak je. Kiranya ni baju baru untuk blog sempena tahun baru la kan. :) Nak tukar warna tu pun guna kaedah try and error. Banyak error dari menjadi. Huhu.


responsive templates

Header yang pakai sekarang ni design dari Mai, memang tak plan nak tukar lagi sebab dah rasa okay dan cantik header ni. :) Thanks Mai.


CR selalu gunakan dua website ni je untuk tukar layout iaitu Sora Templates dan Gooyaabi Templates. Blog sekarang CR ambil dari Sora Templates untuk blog bisnes dari Gooyaabi Templates. Senang je nak guna templates tu dan ada yang berbayar dan ada yang percuma. CR guna yang free je jadi nak edit memang limited sedikit lah. Edit mana yang boleh je.  Cari je template yang berkenan dan download. Kemudian upload je di blog kita.


Tapi CR ada baca yang kerap tukar  template boleh efek pada PV blog kita. Tapi apekan daya, daku ini cepat bosan tengok template tak bertukar. Tak pun mungkin lepas ni tukar2 warna jer baru nampak kelainan kan.

Jadi, awak awak yang tengah baca ni ada tak perangai macam cik renex ni? 

Wednesday, November 1, 2017

Assalamualaikum dan Hai

Throwback di Fishing Bay Resort Mersing Johor
3 Contoh permainan sukaneka Hari Keluarga | Hari Keluarga selalunya menjadi program wajib yang diadakan setiap tahun. Tempat kerja Cik Renex memang wajib laksanakan setiap tahun. Kalau ada yang masih ingat, CR pernah update mengenai Hari Keluarga yang diadakan di Fishing Bay Resort. Klik sini untuk baca. http://renex89.blogspot.my/2017/07/hari-keluarga-kgk2017-di-fishing-bay.html . Maaf sebab tak buat-buat entri part 2. Anggap jelah entri ni sambungan untuk part 1 yer. 😅

Tak lengkap program Hari Keluarga tu jika tidak ada program sukaneka kan. Dengan adanya sukaneka barulah kita boleh merapatkan hubungan diantara satu sama lain. Dan juga boleh menghilangkan stress di tempat kerja. 

Jadinya, CR nak kongsikan tiga contoh permainan yang boleh dibuat semasa Hari Keluarga. Di bawah ni juga ada video ringkas untuk permainan sukaneka tersebut. (Harap geng2 tempat kerja tak baca blog ni. Hahaha

Contoh Permainan Sukaneka Hari Keluarga


1. REBUT GULA-GULA


Permainan ini khusus untuk kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan kebawah selalunya. Senang je nak main,taburkan gula-gula dan budak-budak ni akan berebut antara satu sama lain. Masa ni lah akan nampak kreativiti mereka sebagai contoh memasukkan gula2 dalam tshirt yang sudah di tuck-in. Kalau pegang je tak muat tangan kan.  Idea lain mungkin dengan menutup mata dan berebut mencari gula.

2. RAKIT DARAT


Permainan yang mudah dan menggunakan satu buluh sahaja. Satu kumpulan disertai oleh 8 orang ahli yang terdiri dari 4 lelaki dan 4 perempuan. Permainan dimulai dengan 4 orang lelaki kemudian baru ditukar dengan perempuan. Semasa permainan, 2 orang perlu menghadap ke depan dan 2 orang lagi ke belakang. Peserta perlu bergerak ke hadapan sehingga checkpoint kemudian bergerak ke secara mengundur ke belakang. Siapa yang paling laju sampai , dikira pemenang. Nampak mudah kan tapi bila main , hmm tengok la video. Macam-macam aksi. Haha.

3. BELON AIR


Permainan yang selalu dibuat tiap kali sukaneka. Cuma kali ni kami menggunakan kain batik untuk menyambut dan melontar belon air tu semula. Guna kain batik senang la nak sambut kalau guna tangan memang pecah la CR sambut.




Okay itu sahaja contoh permainan yang boleh dibuat semasa sukaneka. Ada banyak lagi idea lain yang pernah family day tempat kerja CR buat tapi nanti2 lah share lagi ye. 


Rinduuu laut. #thallasophile