3 Jenis Fobia

February 22, 2017

Assalamualaikum dan Hai.

Pernah tak masa kita tengok sesuatu kita akan rasa takut dan lain macam. Bagi orang lain biasa je tapi pada kita sangat-sangat menakutkan. Itu mungkin disebabkan kita fobia.

Ape tu Fobia?


"Fobia adalah rasa ketakutan yang berlebihan pada sebuah objek atau situasi tertentu. Kata “Phobia” berasal dari Bahasa Yunani “phobos” yang bererti lari, takut dan panik. Fobia dapat menghambat atau mengganggu kehidupan orang yang mengidapnya."


Ada banyak jenis fobia dalam dunia ni. Tapi Cik Renex nak kongsi tiga jenis je.

3 JENIS FOBIA


1. KATSARIDAPHOBIA |THE FEAR OF COCKROACHES

Fobia lipas

Tengok gambar pun dah geli kan. Lagi-lagi kalau ada depan mata. Memang rasa nak ambil ridsect semburrr satu botol. Bila da berjalan lenggang lenggok tu okay lagi,sekali dia terbang. Aduhaii. Memang kita pun akan rasa nak terbang sekali.

2. PEDIOPHOBIA | THE FEAR OF DOLLS

Fobia anak patung

Ada tak yang jenis takut pada anak patung? Mungkin rasa takut wujud sebab kita rasa anak patung tu boleh cakap kan? Rasa macam ada yang memerhati je. CR kalau anak patung ni banyak dalam bilik pun akan rasa something wrong somewhere. Mula la akan fikir macam-macam;anak patung bergerak,anak patung boleh cakaplah. Hihi. Teringat filem luar yang tajuk Annabelle. Kan seram tuuu.

3. HEMOPHOBIA | THE FEAR OF BLOOD

Fobia darah

Takut pada darah?Sebenarnya ini adalah fobia Cik Renex. Tak tahu sejak bila,CR tak boleh tengok darah. Nanti mulalah akan automatik jadi pitam. 😂 Pernah sekali tu masa tengah potong2 bawang sekali terpotong sikit kat jari. Keluar lah darah sikit. Bila tengok tu,terus rasa nak pitam. Huhu.  Siapa yang macam tu kita geng. Tak tahu macam nak okay semula.

Korang ada tak fobia dalam diri tu? Fobia apa?


You Might Also Like

21 komen

  1. Akak memang geli bila lipas lalu depan akak lepas tue bersilat la.. hihi.. Anak patung tue okey jea kot dan darah plak, buat masa nie takde rasa fobia lagi.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.rase macam nk pijak2 lipas tu tapi tak berani pulak nak pijak.geli.hehe

      Delete
  2. Sy ada fobia pd tmpt2 tggi, tempat gelap, fobia pd haiwan reptilia, anak patung bntuk manusia tu fobia jugak. Ahhaa. Byknya fobia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.banyak tu dik. Xpe nanti2 mesti ok n hilang prsaan fobia tuu

      Delete
  3. Ana sejak 2 tahun kebelakangan ni menjadi2 fobia. Padahal sebelum ni takde langsung rasa takut tu. Tak tahu kenapa. Puas pikir macam mana boleh timbul rasa fobia tu secara tetiba. Stress jugak lah bila di pikirkan. 😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la psal kak. Pelik camne boleh muncul rasa fobia dalam diri kita ni. Kita kena kuat lawan kan.

      Delete
  4. Arghhh lipas tu memang tak boleh... Silap2 lipas tu bertukar bende lain bila terkejut.. Hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lea. Bila tengok lipas mmg automtik jd gitu. Kdg tu tgok kumbang pun terkjut.haha

      Delete
  5. I cursed when I see that blood image. I memang ada fobia towards lipas & blood, insects, reptiles, & perkara ngeri. That's why I tak boleh lansung jadi doktor xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo akk, tgok gambar ok lagi. Jgn tgok dpn mata. Huhu. Jadi dktr mahu pgsan trus kita sbb mmg life dktr ngn darah mne boleh dipisahkan.hehe

      Delete
  6. Okay saya yakin ramai yang ada fobia dengan lipas tu. especially bila dia terbang haha.

    ReplyDelete
  7. Mai tak takut lipas, tapi cicak memang geli tak hengattt. Hahaha. Dulu masa kecil ada fobia mascot, clown, dan juga kucing. Tapi dah makin berkurangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai.. Umi ada pengalaman dgn cicak gak..sampai habis basah parquet rumah sebab cicak...seriously dia melawan balik bila tau kita nak jirus dia dgn air panas...mmg Umi anti cicak jugak hehe

      Delete
  8. busyra fobia pada cicak dan binatang yg seangkatan dengannya. haha.. dan takut pada anak patung . seram bila tngok lama2. huhu

    ReplyDelete
  9. hadoii CR..Umi buka2 jer baca terus nak meloya sebab besar sungguh pic musuh si Lipas tu...tu la ketakutan dari dulu sampai la ni..teringat masa sekolah tu lipas terbang hinggap belakang Umi...mmg rasa separuh nyawa..entah la sampai bila nk berenti takut kat lipas pun tak tau la..huhu

    ReplyDelete
  10. Lipas tu memang fobia sangat okay. Hahah!

    ReplyDelete
  11. Lya ada jgk fobia.. Tp xde dlm ktegori ni..fobia pd minyak panas.. Hehe.. Smpai skarang bab nk mengoreng ikan/ayam apa2 j y gna myk byk mmg xleh..

    ReplyDelete
  12. Mek - katsariphobia >< lipas ni bukan la menakotkan mcm hntu raya bgai tapi dia punya trbang nk terkam kita tu yg menakotkan !

    ReplyDelete
  13. Saya rasa saya ada fobia yang dipanggil bathophobia :/

    ReplyDelete
  14. Owhhh rupanya nama phobia bagi orang yang takut lipas "katsaridaphobia". adik lelaki saya yang bongsu ada masalah phobia ni dari kecil lagi. skg dah umur 15 tahun, dia masih ada masalah phobia dengan lipas

    ReplyDelete
  15. Siqah fobia dengan lipas! Ushhh kalau jumpa, rasa musuh ketat sangat. Haha.

    Lagi siqah fobia dengan tempat tinggi dan tempat gelap. Takut dengan fobia sama lah kan? Hii.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

BANTAL ADA NAMA SENDIRI?

Assalamualaikum dan Hai. Untuk makluman blogger sekalian, Cik Renex ada wat barang dari kraf secara kecil-kecilan. Saja. Dari minat ja...

Hasil Merepek

Ohsem blogger