Bateri handphone kembong/mengembang?

January 23, 2017

Assalamualaikum dan Hai.

Sambil layan drama Love You Miss Pomen sambil2 tu update blog kejap. Lama tak blogwalking. Tak sempat. 😂😅 Update pun guna bloggeroid je ni. Okay la dari takde kan. Nanti la CR balas blogwalking korang k.


Nak citer kejadian semalam. Masa tengah berlaman sosial. Tiba2 handphone rasa panas je. Sebelum ni pernah jugak jadi macam tu tapi wat tak tahu je. Tadi tergerak hati nak tengok bateri.



Tengok casing phone dah terbuka sedikit. Buka bateri bila tengok betul2 rupanya bateri dah KEMBONG. Tunjuk kat sepupu , dia cakap mujur tak meletop je. Seram. Terus keluarkan bateri. Tak berani nak on dah.


Pergi Temerloh cari bateri baru. Mahal gak yang original. Aish. 😑😅 tapi takpe la. Demi keselamatan. Dan demi untuk bermedia sosial. Haha.


Staf kat samsung tu ade cakap, jangan charge handphone dari malam sampai ke pagi. Overcharge. Tu kadang2 jadi kembong cepat. Tapi cik renex jarang sangat wat cam gitu tapi masih kembong jugak. REDHA je lah .


You Might Also Like

10 komen

  1. Bateri hp memang kena tukar setahun sekali CR. Hp sy dulu pun cmtue. Pergi Samsung center dorang kata memang kena tukar setahun sekali utk selamat. 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo yeke Ana Suhana . CR baru taw ni. Lepas ni kena alert tiap2 tahun.huhu

      Delete
  2. Saya pun baru tukar bateri.. dah la bateri jenis tanam.. Nangis masa tau2 je fon kejap2 mati.. Q__Q

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yg jnis mcm tanam tu ade potensi kmbong x?ke die kong terus.

      Delete
  3. Seramnya..alhamdulillah kak reen cepat sedar jadi macam tu.... mai pun kadang2 charge jadi panas terus stop kejap check semua elok2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah mai. Kalau Kak reen terus guna je xtaw la jadi ape nti. Huhu. Mai nanti check la jgk bateri hp.

      Delete
  4. alaaa, xkan xley charge dari malam sampai pagi, waktu tu je charge paling senang, sbb xtgk hp sgt...heeee

    ReplyDelete
  5. Yessss itu tandanya overcharged.. Saya pernah kena masa guna Blackberry.. Dari situ belajar dari pengalaman. Bila bateri kurang dari 50% terus charge sampai penuh then off, tak mau bagi dia kenyang sangat sampai kembung ;-)

    ReplyDelete
  6. Mek jenis charge mlm smpai pagi ! Haa, peringatan untuk mek jugak ni.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

BANTAL ADA NAMA SENDIRI?

Assalamualaikum dan Hai. Untuk makluman blogger sekalian, Cik Renex ada wat barang dari kraf secara kecil-kecilan. Saja. Dari minat ja...

Hasil Merepek

Ohsem blogger