Kasih Jangan Pergi

November 08, 2012 C i k R e n e x 2 Comments

Yuhuu. Bila mood rajin update blog sampai, mula lah tiap2 jam asyik nak update je kejenye. Tapi kan, sebenarnya takde idea apa pun nak update. Nak cerita pasal kehidupan sekarang? Macam takde apa yang menarik semuanya berjalan sama. Dari hari isnin sampai jumaat sibuk bekerja. Sabtu Ahad je aktiviti bertukar. Tengok wayang,hang-out ngan member, dll.


Tapi xpelah. Kalau ada cerita best aku update. Sekarang ni nak cerita satu lagu yang menjadi lagu kegemaran selepas lagu 'kehilangan-Firman' . Iaitu lagu 'Kasih jangan pergi'  nyanyian Pria Band/ Nirwana Band . Lagu ni sangat2 bermakna dan lirik yang aku sangat suka.


Jom aku share lirik lagunya. Video nya korang leh tengok kat youtube. Macam tak biasa kan. Hakhak.





Bila ku hanya sesaat bagimu
Jangan biarkan aku terlanjur menyayangimu
Aku tak sanggup jauh darimu
Kerana kau yang membuat aku menyayangmu

Cinta yang aku punya bukan sekadar kata
Cinta ku ini abadi untukmu

Kasih jangan( 4x ) kau pergi
Jangan pernah meninggalkan aku sendiri
Aku tak bisa aku tak sanggup

Kasih jangan ( 4x ) kau pergi
Jangan pernah meninggalkan aku sendiri
Aku tak bisa bila kau pergi


• Kadang-kadang tanpa anda sedari anda telah membuat seseorang menyayangi anda. Tapi sebenarnya anda tak berminat padanya. Lalu anda pergi meninggalkannya tanpa kata. Kejam kan anda. Kenapa bagi harapan padanya,sedangkan anda hanya bermain dengan perasaannya•




2 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Ber PE 3 - bapak segala gangster

October 24, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

hari ni seluruh warga Pahang bersenang lenang dirumah sebabnya cuti sempena Hari keputeraan Sultan Pahang. Tapi tak semuanya cuti kan. Papepun, selamat bercuti oada yang bercuti hari ini.


Dan tadi aku dengan member aku pergi starmall mentakab untuk menonoton filem ni. PE3 mengisahkan tentang kumpulan rompakan yang diketuai oleh Megat. Aktiviti rompakan yang dilakukan oleh kumpulan ini turut dibantu oleh orang kanan Megat iaitu Fumi, Siva, Chat dan Jerry.


Movie ni filem aksi komedi. Memang banyak gelak tengok cerita ni. Ketua gangster, tapi asal keluar je banyak kali terjatuh. Lawak2. Siap berkain pelekat la. Adoi. Memang bapak segala gangster la.


Korang nak taw best ke x, pergi la sendiri tengok yer.


Dan ni merupakan filem terakhir Diana Amir tak bertudung. Jangan la pelik pule bila tgok cerita ni. Sebab filem ni dirakam sebelum beliau berhijrah.


:)

0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Aku terima nikahnya

October 14, 2012 C i k R e n e x 0 Comments



TIGA perkataan yg ditunggu2 oleh seorg wanita bukanlah I LOVE U or I MISS U. Tetapi AKU TERIMA NIKAHNYA...


Sabtu. Kami berempat melayan movie Aku Terima Nikahnya . Filem lakonan Adi putra dan Nora Danish. Sinopsianya?ala aku pastinsemua dah sedia maklum cerita ni kan.


Filem ni boleh dikatakan sedih la jugak. Dan Aina,sepupu aku boleh pulak menangis teresak2 layan filem ni. Hehe. Betul2 menghayati dia ni. Aku?mata berkaca2 je la. Hikhik




NORA danish dalam cerita ni sangat la comel. Dan sangat serasi berlakon dengan ADI putra. Memang sesuaiii.


Ending cerita ni bagi aku terlalu cepat. Kalau lah Nora Danish membawa rajuk dia ke tempat lain barubest kot. Biar suami dia berusaha mencari dia lak. Ni x,senang2 je taw Nora kat jambatan tu. Hehe.


Scene yang paling aku rasa sweet bile hero proposed heroin. So sweeetttt.


So,sape2 yang tak tengok lagi tu boleh la pergi terjah pawagam yang berhampiran.


0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Akim & Stacy Kembali dengan lagu baru.

October 12, 2012 C i k R e n e x 2 Comments




Watch "♥ ❤ αкιм & ѕтα¢у-Kembali (Lyrics)♥ ❤" on YouTube



Akim. Penyanyi kegemaran aku. Kipas susah mati la. Dari dia zaman AF sampai sekarang. Dan lagu ni aku selalu dengar kat radio SuriaFm. Mula2 ingatkan lagu ni dari seberang rupanya lagu dari artis kita sendiri. LAGU ni memang best. TAJUK KEMBALI. ce korang try dengar.


Masa akim nyanyi lagu ni tak macam suara dia . Dah ada improvement vokalnya. Jom layan lagu ni.


Dan dan,sekali dengan lirik. Aku lupe aku cari kat mana lrik lagu ni.


Lirik Lagu Kembali – Akim/Stacy

Hati ini kan terasa sepi
Tanpa senyuman indah yang meruntumkan jiwa
Jadi kelam dunia bila kau menjauh

Bukan cinta membahagiakan
Hanya keihklasan di dalam hati mu
Untuk merasakan ikatan hati kita

Ku ingin kau berada disisi ku
Dalam waktu sukar atau bahagia
Oh cinta panjatkanlah pinta hamba ini

Cinta kau berikanlah kekuatan
untuk meniti cubaan dari mu
Semoga hari kami kembali menyinari
Jalan ini


2 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Lirik Lagu Tiada Rasa - Ika Nabila ft Aliff Razali

October 10, 2012 C i k R e n e x 0 Comments


Abaikan muka diatas ini. AHAKS. Siapa yang layan dram Julia mesti tahu lagu ni. TIADA RASA. Best oo lagu ni. Cari2 kat youtube rupa2nya lagu ni dah lama dah. Cubalah korang dengar.

Lirik Lagu Tiada Rasa - Ika Nabila ft Aliff Razali


Tiada rasa di antara kita
Kau dan aku bersama bahagia
mencuba tuk merasakan cinta
tapi tak kurasa


Tak percaya kau tak rasa cinta
dan kau biar hati ku tertanya
getar rasa seakan sengsaral
nafas tak terhela


Bila rasa tanpa ada cinta
Hanya kita tanpa kata kata
Biarlah cerita tentang kita
teman saja


Kita mungkin tak harus bersama
dalam rasa yang berada cinta
kuncilah sayang tak bermakna
teman saja


Ooooo tiada rasa..oooo tiada rasa


P/s: kadang2 ni yang aku rasa sejak dua menjak nih. YA ALLAH,kau tunjukkan lah daku mana yang baik untukku dan sebaliknya.


0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Jodoh ada tiga jenis.

September 16, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

JODOAH ada TIGA jenis jodoh.


Jodoh dari Syaitan…

berkenalan, berpegangan tangan, buat maksiat,

mengandung lalu bernikah...


Jodoh dari Jin…

berkenalan, bertepuk sebelah tangan, lalu dibomoh

dan disihirkan sebelah pihak sampai tunduk

mengikut kemahuan lalu bernikah...


Jodoh dari Allah…

cinta berputik, masuk meminang dan langsung

bernikah, itulah SYURGA CINTA..


0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Lirik lagu USSY feat Andhika Pratama – Kupilih Hatimu

September 04, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Sekarang tengah syok menonton tv. Tiba2 keluar iklan drama baru kat Tv3. Tajuk saiful nita kot. Dengar lagu dia memang best la. Mendayu2. Tapi lagu seberang la. Aku memang suka lagu dieorang ni. Tapi bukan bermakna aku xlayan langsung lagu kita. Lagu aizat.black. semua aku suka. o(^^o)


Jadi.search lirik kat google.tadaaaa dapat da. Tajuk kupilih hatimu.nak tengok video kena cari kat youtube yer. Malas nak letak kat sini. Hikss.



USSY feat Andhika Pratama &- Kupilih Hatimu


kupilih hatimu tak ada ku ragu

mencintaimu adalah hal yang terindah

dalam hidupku oh sayang

kau detak jantung hatiku


setiap nafasku hembuskan namamu

sumpah mati hati ingin memilihmu

dalam hidupku oh sayang

kau segalanya untukku


janganlah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti di saat ragaku

sudah tidak bernyawa lagi

dan menutup mata ini untuk yang terakhir


setiap nafasku (setiap nafasku)

hembuskan namamu (hembuskan namamu)

sumpah mati (sumpah mati)

hati ingin memilihmu (ku milikmu)


dalam hidupku oh sayang

kau segalanya untukku ooh

janganlah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti di saat ragaku

sudah tidak bernyawa lagi

dan menutup mata ini untuk yang terakhir


oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini

sampai nanti di saat nafasku

sudah tidak berhembus lagi

karena sungguh cinta ini cinta sampai mati


tolonglah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti aku tidak bernyawa lagi

dan menutup mata ini untuk yang terakhir


<

0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Lirik kehilangan nyanyian Firman

September 04, 2012 C i k R e n e x 0 Comments


K e h i l a n g a n - f i r m a n

Ku coba ungkap tabir ini

Kisah antara kau dan aku

Terpisahkan oleh ruang dan waktu

Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa tlah kehilangan

Cintamu yang tlah lama hilang

Kau pergi jauh karena salahku

Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita

Mengingatkanku pada dirimu

Gelora mengingatkanku

Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Reff:

Sejujurnya ku tak bisa

Hidup tanpa ada kamu aku gila

Seandainya kamu bisa

Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Sejujurnya ku tak bisa

Hidup tanpa ada kamu aku gila

Takkan ku sia-siakan kamu lagi.. (2x)

0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Majlis berbuka puasa bersama kawan

August 18, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Skema tak tajuk?haha

Sempena ramadhan ni mesti ramai yang plan berbuka puasa dengan geng masing2 kan. Tak ketinggalan jugak Kami. Dak2 ex seri bera batch first. Plan yang pada aslny dirancang oleh Nazuha,tapi beliau sendiri tak boleh join sebab balik awal kampung.

Kami berenam yang join iftar ni pun bncang2 Di twitter Sahaja. Siapa nak sponsor,bila ,kat mane. Bukan apa,aku post kat group FB no respond,so last2 tanya geng twitter ajo.abis citer

So,menjadi la Kami iftar sama2. Kami makan kat Marry Brown kerayong . Fully sponsored by sapak!gambar yg paling besar tu adalah Sapak.

Nasi ayam Marry Brown.nyum2.

Lepas berbuka macam biase la.borak2 ,macam marrybrown tu Kami yang punya .

Thanks pada yg sudi hadir yer. Cc: sapak,azuwa,syahid,ecah n nuar .
Tahun depan kita iftar n sahur sama2 lagi.

0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Guna Mata hati

August 12, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Kau ingat dia senyum tanda bahagia
Kau ingat dia ketawa tanda gembira

Tapi kau silap
Dia senyum kerana mahu lupakan kesedihan
Dia ketawa kerana mahu sembunyikan air Mata

Itu lakonan terbaik bukan?
Kadang2 orang hanya membuat penilaian dari luaran
Dari fizikal

Hati? Perasaan?

Jangan menilai guna Mata.
Menilailah gune Hati.


0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

TIPS Bertemu bakal mentua

April 12, 2012 C i k R e n e x 3 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.





Bertemu bakal mentua?Hehe.Topik yang agak best untuk dibincangkan dan dimerepekkan. Sebenarnya topik ni aku terlintas semalam sebab ada seorang kawan aku tu tengah nervous nak jumpa dengan bakal keluarga mentua dia.Haha.Sebenarnya aku pun takde pengalaman sedemikian.Sebab tu aku nak kongsikan beberapa tips untuk bertemu dengan keluarga pasangan masing2.Boleh la dijadikan panduan untuk AKU dan pembaca sekalian.Tu pun kalau tips aku ni boleh guna kan.

Tips pertama.


Pastikan kau jadi diri kau sendiri.Jangan berpura-pura depan mak/bapak mentua.Sebab kalau kau berpura2 sekarang nanti2 dieorang akan tahu juga lambat laun bila kau dah jadi sebahagian dari keluarga dieorang tu.Contohnya kalau dia tanya kau.

"Makcik nak tanya ni,kamu reti masak ke?" (soalan standard)"Eh makcik,apa pulak tak reti.Semua saya reti makcik.Nak buka kedai makan pun boleh."

Jawapan tu memang selamat kalau korang2 ni memang terror masak la kan.Kalau tak reti,memang naya korang nanti.So,pada siapa2 yang tak reti masak,atau reti masak sikit2 je apa kata jawab macam ni.

"Makcik nak tanya ni,kamu reti masak ke?" "Sebenarnya makcik,saya tak reti sangat masak.Tapi kalau masak simple2 je saya reti la.Macam ayam masak merah,ayam masak kicap dan blablabla. Sekarang ni saya tengah belajar memasak dengan mak saya.(buat muka yakin sikit)"

Apa macam?sejuk telinga dengar jawapan macam tuh.hahaha


Tips Kedua


Ringan-ringan kan tulang untuk menolong di dapur.Jangan duduk je kat ruang tamu tu tunggu minuman dihidangkan.Apa kata ikut sekali dieorang ke dapur,wat air ke.Kalau air dah siap apa kata tolong hidangkan,tuangkan dalam gelas.Kannnn. Kalau dia cakap takpelah,biar makcik buat.Korang jgn terus tak wat.Tolong la apa yang patut kan. 

Sebab kawan aku pernah mengalami kes macam ni.Di'reject' sebab tak tolong.Kawan aku ni pergi stay umah Teman Lelaki dia dan bila dia nak tolong makcik tu cakap takpe lah,pergilah borak2 tu. Dan kawan aku dengan jujurnya pergi la borak2 kat depan dengan teman lelaki dia tu. Last2,family lelaki tu macam tak berkenan dah dengan kawan aku tu. See,simple je kena reject. First Impression is very2 important.

Sepatutnya bila makcik tu cakap macam tu,kawan aku tu kena la stay dekat makcik tu.Borak2 ke,yang g borak dengan lelaki tu watape,macam tak puas2 nak borak2 dengan teman lelaki tu.Haissshh.


Tips keTiga

Datanglah dengan membawa buah tangan.jangan datang bawa badan je.:) Cukuplah dengan membawa  buah-buahan atau makanan. Nak markah lebih? Bawalah kain pelikat untuk ayah, kain pasang ke untuk maknye. Shawl untuk adik perempuan,Cd game ps utk adik lelaki. Hehe. Nanti mesti dieorang rasa terharu kan,jadi automatiknya mereka akan sukaaaa dengan anda. haha.


Tips keEmpat


Jangan tidur lambat pada hari sebelumnya, Takkan la korang nak nampak lesu je depan mereka. Nanti dieorang tak yakin je korang ni mampu jaga anak lelaki mereka.Yedok?

Tips KeLima

[agak2 pakai macam ni lulus tak?hahaha]

Pakai pakaian yang sesuai. Aku rasa ni tips yang paling penting dari tips2 yang lain tu. Kalau kau dah pakai yang tak sesuai,agak2 kriteria yang lain tu dieorang suka tak?anda fikirkan sendiri



okay.itu sahaja tips2 dari Cik Renex yang tak pernah ada pengalaman.Hanya pendapat,mungkin ada yang setuju mungkin ada yang tak setuju. :)

3 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Cinta memerlukan Pengorbanan

April 12, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

[gambar ni dah edit dua tahun lepas,Godek2 gambar dalam laptop,terjumpa.hehe]


"Menyayangi seseorang tidak memastikan kita perlu memiliki orang tersebut"

kadang2 kita perlu melakukan pengorbanan untuk orang yang kita sayang.Ye,seperti ramai yang berkata

"Cinta memerlukan Pengorbanan"

Hey!make sure pengorbanan itu kearah kebaikan bukan keburukan.Takkan la korang nak korbankan duit untuk orang yang ko sayang.Takde maknenya,tu namanya Pisau Cukur atau Gigolo.Haha.

Takkan la kau nak lari dari rumah sebab nak buat pengorbanan untuk kekasih hati. Itu namanya otak letak ketepi. Masing2 dah matang untuk membuat penilaian mana yang baik dan mana yang buruk kan. :)


Ada juga orang berkata-kata;

"Kita akan bahagia melihat orang yang kita sayang bahagia bersama orang lain"

Tapi,jujur ke ko bahagia tengok org yg ko syg hepi2 dengan orang lain.Anda fikirkan lah :)





0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Masih ingatkah anda tentang CONGKAK?

April 03, 2012 C i k R e n e x 2 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.




C O N G K A K



Siapa yang tak pernah main congkak?

Siapa yang tak tahu main congkak?




Memang sedih kalau ada yang jawab SAYA pada soalan aku diatas tu.Sebab congkak ni merupakan permainan Tradisional yang paling best dan mencabar bagi aku selain batu seremban dan sukan tarik tali.HAHA.Congkak ni memerlukan kemahiran matematik dan merancang sebelum bertindak.betul tak?



Aku main permainan ni minggu lepas kat rumah mak mertua akak aku.Hehe.Lawan dengan akak aku kadang2 menang,kadang2 kalah.Pastu main dengan si kecik Farisha tu.Baru pertama kali dia main,tapi kira ok lah.Da terer main ngelat jugak tuh.Hehe.Belajar dari SIFU kan..





 Ni gambar dia sebelum mandi.Semangat nak main.


Ni gambar dia selepas mandi.Sambung semula main.Ada rupa jaguh Congkak tak?Hehehe




2 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Jangan mencintai seseorang seperti....

March 14, 2012 C i k R e n e x 2 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.



Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..

Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..

Jangan Mencintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur..

Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,

Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh..

2 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Disaat sahabat lain....

March 03, 2012 C i k R e n e x 2 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.







Disaat sahabat lain ditemani kekasih hati,
Kamu hanya ditemani rakan rakan..


Disaat teman sebilik mendapat kejutan dari teman lelaki,
Kamu menjalani hari jadi tanpa sebarang surprise dan kejutan.
Tanpa mawar merah, tanpa kata - kata “i love you” , tanpa coklat, tanpa patung beruang.


Pada usia kamu yang bertambah,
Saat teman - teman risau mencari.
Kamu tetap tenang menanti.


Saat teman - teman bimbang mengharungi perhubungan,
Kamu masih sabar mengharungi kehidupan bersendiri.


Pada usia kamu yang bertambah.
Kamu semakin kuat dalam pengharapan.
Kamu semakin teguh dalam penantian.
Berkongsi keluh kesah mu bukan pada lelaki tapi pada Ilahi…
Bercerita tentang pengharapan bukan pada kekasih tapi pada Rabbi…


Pada usia kamu yang bertambah.
Kamu semakin yakin.
Bahawa penantian adalah ujian, dan perjalanan adalah pengalaman.
Bersungguh dan semakin teguh dalam istikarah cintamu.
Menanti DIA mngutuskan seseorang.
Mengharap DIA menunjukkan jalan.




copy paste from Apricot Pie


2 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

It takes someone VERY SPECIAL

March 01, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.



"It takes someone VERY SPECIAL to help you forget someone very SPECIAL" 
- karl led(Arwah Abah)


Quote atas tu aku dapat dari album lama abah.Hari tu tengok album lama2 dan tejumpa quote yang ni.Abah tulis masa ni abah kerja kat Kuantan.Best quote abah ni.:)Abah memang teror cakap omputih sebab abah dulu sekolah omputih.Anak dara dia je yang slow sikit nak SPEAKing2 nih.:p


Berbalik kepada quote tersebut, Kita memang perlukan seseorang yang sangat Special untuk membantu kita lupakan seseorang yang special jugak.Sebagai contoh,Kau couple ngan sorang nih.Kapel punya lah lama,tup tup tup ada masalah,kena putuskan hubungan tersebut.Memang sangat sedih kan?Berbulan2 jugak lah kau akan frust menonggeng sebab tak boleh lupakan EX kite tu. Tiba2 datang seseorang yang telah wat kau hepi,wat kau lupakan EX kau tu.Then,kau orang decide nak kapel.And live happily ever after.


Persoalannya,kenapa orang tu boleh hepikan Kau?Kenapa orang tu boleh wat kau terima dia jadi kekasih hati?


Jawapannya hanya satu,"Sebab orang tu sangat Special dan ke'Special'an orang tu melebihi special EX kau tu"

:)

kerepek:aku still searching someone very special tu..huhu





0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

Wanita perlu cerewet :)

February 03, 2012 C i k R e n e x 1 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.




1 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

kisah dan tauladan : Cinta,Kekayaan,Kecantikan,Kesedihan,dan Kegembiraan

January 27, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.





Alkisah di suatu pulai kecil,tinggallah berbagai macam benda2 abstrak:ada CINTA,KEKAYAAN,KECANTIKAN,KESEDIHAN,KEGEMBIRAAN,dan sebagainya. Awalnya mereka hidup berdampingan dengan baik dan saling melengkapi.Namun suatu ketika,datang badai menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba2 naik semakin tinggi dan akan menenggelamkan pulau itu.Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.

CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenang dan tidak mempunyai perahu.Ia berdiri di tepi pantai mencuba mencari pertolongan.Sementara itu air makin naik membasahi kaki CINTA.Tak lama kemudian CINTA melihat kekayaan sedang mengayuh perahu.

"KEKAYAAN!!KEKAYAAN!!Tolong aku!"teriak CINTA.

Lalu KEKAYAAN menjawab,"Aduh!Maaf Cinta!.Perahuku telah penuh dengan harta bendaku.Aku tidak dapat membawamu serta,nanti perahu ini tenggelam.Lagi pula tidak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini."

Lalu KEKAYAAN cepat2 mengayuh perahunya pergi meninggalkan CINTA tenggelam.CINTA sedih sekali namun kemudian dilihatnya,KEGEMBIRAAN datang dengan perahunya.

"KEGEMBIRAAN!Tolong aku!",teriak CINTA.

Namun apa yang terjadi,KEGEMBIRAAN terlalu gembira kerana ia menemukan perahu sehingga ia tuli untuk mendengar teriakan CINTA.Air semakin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik.Tak lama kemudian KECANTIKAN lalu didepannya.

"KECANTIKAN!Bawalah aku bersamamu!",teriak CINTA.

Lalu KECANTIKAN menjawab,"Wah,CINTA,kamu basah dan kotor.Aku tidak boleh membawamu ikut.Nanti kamu mengotori perahuku yang indah ini,"Sahut KECANTIKAN.

CINTA sedih sekali mendengarnya.CINTA mula menangis terisak2.Apa kesalahanku,mengapa semua orang melupakan aku.Saat itu,lewatlah KESEDIHAN.Lalu CINTA bertanya.

"Oh,KESEDIHAN,bawalah aku bersamamu",Kata CINTA.

KESEDIHAN menjawab,"Maaf,Cinta.Aku sedang bersedih dan aku ingin bersendirian sahaja..",kata KESEDIHAN sambil mengayuhkan perahunya.

CINTA putus asa.Ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya.CINTA terus berharap kalau dirinya dapat diselamatkan.Lalu ia berdoa,"Oh tuhanku,tolonglah aku,apa jadinya dunia tanpa aku,tanpa CINTA?".

Pada saat kritis itulah tiba2 terdengar suara,"CINTA!Mari cepat naik ke perahuku!".CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua berjanggut putih panjang sedang mengayuh perahunya.Lalu cepat2 CINTA naik ke perahu itu,tepat sebelum air menenggelamkannya.Kemudian di pulau terdekat,orang tua itu menurunkan CINTA dan segera pergi.Pada saat itu barulah CINTA sedar bahawa ia tidak sama sekali mengetahui siapa orang tua yang baik hati itu.CINTA segera menanyakan kepada seorang penduduk tua di pulau itu.

"Oh,orang tua tadi?Dia adalah "WAKTU".kata orang itu.

Lalu CINTA bertanya,"Tapi,mengapa ia menyelamatkanku?Aku tak mengenalinya.Bahkan teman yang mengenaliku pun enggan menolongku."tanya CINTA hairan.

Penduduk tua itu menjawab."Sebab,hanya WAKTUlah yang mengetahui berapa nilai harga sebuah CINTA itu...."



the end.

0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)

10 Soalan Sebelum Bertunang

January 17, 2012 C i k R e n e x 0 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


[source]





10 soalan itu adalah:


1. Apakah wawasan hidupnya?

Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda.

Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?

Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting.

Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?

Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.

Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?

Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.

Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?

Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.

Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.

Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?

Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.

Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?

Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.

Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?

Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?

Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri.

Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.

Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?

Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri.

Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan.

Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya.

Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?


fully copy from ILUVISLAM


0 komen:

Terima kasih sudi baca sampai habis dan komen. :)